2015. március 16., hétfő

Flódni és harmónia

Rég írtam ide. Az ember, ha jól van, és nyugodt, nem irkál. 

A nyugalom meghozta a kedvet a süteménykészítéshez is. 

Flódnit készítettük tegnap délután. A receptje:



Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 tojássárgája, ha kicsi a tojás, akkor 4 kell, 2 dl fehér bor
Hozzávalók a mákos töltelékhez: 20 dkg darált mák, 1,5 dl fehér bor, 2,5 dkg vaj, 15 dkg cukor, 5 dkg mazsola, reszelt narancshéj
Hozzávalók a diós töltelékhez: 25 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1,5 dl fehér bor, 5 dkg mazsola, reszelt narancshéj
Hozzávalók az almás töltelékhez: 70 dkg omlós alma megtisztítva és feldarabolva, 10 dkg cukor, fél kávéskanálnyi fahéj, 2 dl fehér bor
Házi szilvalekvár
Bor: Debrői hárslevelű, amely egy jellegzetesen hársvirágra emlékeztető illatú és ízű, zamatos, félédes fehér bor. 

A töltelékeket külön-külön megfőzzük. Az almát főzés közben kicsit összetörjük, de maradjon darabos. Kihűlve tesszük a lapokra.
A lisztet, vajat, tojássárgáját a cukorral és a borral könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. 5 egyenlő részre osztjuk és vékonyan kinyújtjuk. Az elsővel a tepsi alját kibéleljük. Erre egy sor máktölteléket teszünk. Tésztalap következik, amire rákerül a borban párolt, fahéjjal és cukorral ízesített alma. Újra tésztalap, amire a diótölteléket halmozzuk. Megint tésztalap, erre a fekete szilvalekvárt tesszük. Az utolsó tésztalap tetejét megkenjük tojássárgájával. Villával mintásra szurkáljuk, hogy a gőz kiáramolhasson. 170 fokon, kb. 1 óra alatt aranybarnára sütjük. Kockákra vágva tálaljuk.
Tepsi mérete: 200x250x70mm

Jó étvágyat és vidámságot kívánok!