Flódni és harmónia
Rég írtam ide. Az ember, ha jól van, és nyugodt, nem irkál.
A nyugalom meghozta a kedvet a süteménykészítéshez is.
Flódnit készítettük tegnap délután. A receptje:
Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg
cukor, 3 tojássárgája, ha kicsi a tojás, akkor 4 kell, 2 dl fehér bor
Hozzávalók a mákos töltelékhez: 20 dkg darált mák, 1,5 dl fehér bor,
2,5 dkg vaj, 15 dkg cukor, 5 dkg mazsola, reszelt narancshéj
Hozzávalók a diós töltelékhez: 25 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1,5
dl fehér bor, 5 dkg mazsola, reszelt narancshéj
Hozzávalók az almás töltelékhez: 70 dkg omlós alma megtisztítva és
feldarabolva, 10 dkg cukor, fél kávéskanálnyi fahéj, 2 dl fehér bor
Házi
szilvalekvár
Bor:
Debrői hárslevelű, amely egy jellegzetesen hársvirágra emlékeztető illatú és ízű, zamatos, félédes fehér bor.
A töltelékeket külön-külön megfőzzük.
Az almát főzés közben kicsit összetörjük, de maradjon darabos. Kihűlve tesszük
a lapokra.
A lisztet, vajat, tojássárgáját a
cukorral és a borral könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. 5 egyenlő részre
osztjuk és vékonyan kinyújtjuk. Az elsővel a tepsi alját kibéleljük. Erre egy
sor máktölteléket teszünk. Tésztalap következik, amire rákerül a borban párolt,
fahéjjal és cukorral ízesített alma. Újra tésztalap, amire a diótölteléket
halmozzuk. Megint tésztalap, erre a fekete szilvalekvárt tesszük. Az utolsó
tésztalap tetejét megkenjük tojássárgájával. Villával mintásra szurkáljuk, hogy
a gőz kiáramolhasson. 170 fokon, kb. 1 óra alatt aranybarnára sütjük. Kockákra
vágva tálaljuk.
Tepsi mérete:
200x250x70mm
Jó étvágyat és vidámságot kívánok!