Búék, búék, búék! Napok óta ezt hallom. Mindenki mondja mindenkinek. Van, aki igazán őszintén, van, aki szokásból, vagy udvariasságból, mert hülyén nézne ki, ha neki mondják, és erre ő azt válaszolná, hogy: ja, igen, vagy, hogy: ühüm, te meg fordulj fel… Legtöbben őszintén mondják, azt hiszem. Annyi keserűség volt sok ember életében 2011 során, hogy igazán megérdemlik a boldog, könnyebb napokat, évet. Valahogy azt érzem, hogy az év ezen időszakában, a karácsony-szilveszter körüli napokban, az is megengedi magának a z érzelmességet, aki amúgy visszafogott a lelkizés terén. Néha ki adhatjuk önmagunkat, megmutathatjuk a jobbik oldalunkat is, mert fárasztó az állandó önuralom gyakorlása. Szóval, érzelemre fel! És persze, jó kajákra! Szilveszter éjszaka a magyar területeken elmaradhatatlan étek a lencsefőzelék, na és a virsli tormával.
Azon gondolkodtam, hogy vajon hova vezethető vissza az a szokásunk, hogy virslit eszünk szilveszter éjjelén? A hagyomány szerint a pénzt jelképező lencseevés logikus tradíció, és egy ízletes, tartalmas, könnyen elkészíthető étel. Én így készítettem tegnap este:
50 dkg lencsét nagyobb tálcára ömlesztek, ha van benne egyéb gabona vagy pelyva, azt kiszedem. Szerencsére a jó minőségű, csomagolt lencsében nincs, de azért nem árt ellenőrizni. Átöntöm a lencsét egy mély tálba, átmosom, majd hideg vizet öntök rá, úgy, hogy néhány cm-el ellepje. Ezt a műveletet még 30-án este elvégeztem, így 31-e délutánra a lencse szívott magába egy kis vizet és puhább lett. A füstölt tarját (ízlés szerinti mennyiség…) hideg vízzel megmostam, majd szintén hideg vízben, fedett lábosban, egy vöröshagymával és két nagy cikk fokhagymával főni tettem. Ha a tarja nagyon sós, néhány órán keresztül, a vizet cserélve, áztatni kell főzés előtt. Kb. másfél óra alatt puhára fő. Én nem főztem puhára, csak kb. 70 percig, a lencsével együtt készült el. A lencséről leöntöttem a vizet, amiben puhult, és a tarjához, a tarja levébe öntöttem (ha sok a l öntsük le, ha kevés, adjunk hozzá forró húslevet vagy vizet). A tarja nem volt túl sós, ezért megsóztam, 3 babérlevelet dobtam bele, és puhára főztem. Mielőtt befejezzük a főzést, kanálnyi citromlevet vagy ecetet lehet belekeverni. Kisebb lábosban világos rántást készítettem – olajban (vagy vajban) elkevert púpozott kanálnyi lisztet világos barnára pirítottam - mokkáskanálnyi édes pirospaprikát is kevertem hozzá, és ezzel sűrítettem be a lencsefőzeléket. Tejfölös habarással is lehet, de én a tejfölt csak tálaláskor kínáltam. Ha nincs tarja, akkor egyéb hús levében vagy szimplán vízben, babérlevéllel, hagymával, fokhagymával kell megfőzni a lencsét, és sült kolbásszal, tükörtojással lehet fogyasztani. Van, aki gerslivel, azaz árpagyönggyel keverve készíti.
Visszatérve a virslihez, van néhány ötletem, hogy mit is jelképez, és miért fogyasztjuk az Új Év hajnalán…
Boldog Új Évet Kívánok sok finomsággal és kellemes pajzánkodással!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Üdvözöllek, Kedves Olvasó!
Ide kalauzolt a sors, vagy tudatosan érkeztél, s, ha már itt vagy, olvassál.
Ha tetszik, írd meg, ha nem tetszik, azt is közöld.
Derűt és jóságot kívánok!
Desirée