2010. szeptember 9., csütörtök

Képviselőfánk recept - nagyon könnyű elkészíteni

Néha ízlelgetek egy-egy szót, most például a képviselőfánkot (kivételesen szó szerint...), vajon honnan kapta a nevét? Gondolom, valamikor egy képviselőnek süthette egy neves cukrász, vagy a kedvenc szeretője... Sokan azt gondolják, hogy bonyolult elkészíteni, pedig nem.
A recept - én a nagymamámtól örökölt 1936 évi Váncza Süteményes könyv receptje alapján sütöm:

Tészta: 10 dkg. vajat 10 evőkanál vízzel felforralok. Amikor forr, 10 dkg grízes lisztet szórok bele, és addig főzöm lassú tűzön kevergetve, amíg a tészta össze nem áll a lábosban, elválva a lábos szélétől. Még forrón, egyenként 4 egész tojást keverek hozzá. Sütőlemezre tojás nagyságú halmokat rakok, és 170 fokon, sárga színű fánkokat sütök.
Krém: 2 tojássárgáját 12 dkg cukorral, 1 tasak vaníliacukorral, 2 dl tejjel és 3 dkg fehér liszttel állandóan kevergetve sűrű krémmé főzök. Amikor kihűlt, ízlés szerinti mennyiségű kakaót - én jó sokat teszek bele, és 5-10 dkg vajat keverünk hozzá, megint csak ízlés szerint...
A fánkok tetejét felnyitom, megtöltöm krémmel, nyomok bele tejszínhabot, és bekapom...

Kell ennél jobb...?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdvözöllek, Kedves Olvasó!

Ide kalauzolt a sors, vagy tudatosan érkeztél, s, ha már itt vagy, olvassál.
Ha tetszik, írd meg, ha nem tetszik, azt is közöld.

Derűt és jóságot kívánok!
Desirée